Avsnitt 1 - Norrland rockar

Jag är en kille runt 40 + som bor i Mårdsjön i Jämtland med 3 st hundar. Jag är en gammal avdankad musiker som jobbar med reklam. Jag flytta upp 120 mil från Skåne till Norrland och hittade drömläget med 2 ha mark, skog och egen insjö. Efter 40 år i stan med stress bilköer och skit så var det dags för ett nytt kapitel i mitt liv.


Jag har ju aldrig byggt något i hela mitt liv, så jag surfa runt på nätet och sög i mig allt som hade med timmerhus att göra. Till sist snubbla jag över en hemsida i USA, Deadwood log homes. Jag upptäckte att deras byggnadsteknik var så enkel att jag kunde göra det själv. Jag mailade ägaren Rick Johnson och frågade om han kunde hjälpa mig. Han svara ja och då började jag mailbomba honom. Rick blev min mentor och det var han och hans hemsida som fick mig att inse; Fan Dick, åk på världens äventyr och bygg kåken själv...


Jag köpte 300 stockar som fraktades till ett sågverk där ovan och under sidan kapades. Stockarna var 5m långa, ca 30 cm i diameter och vägde över ett halvt ton styck, man lyfte dom inte för hand.


Men nu började helvetet, barka stockarna. Jag hade ju ingen aning om hur mycket jobb det skulle vara. Det tar väl ett par månader tänkte jag, men efter ett tag så insåg jag att det skulle ta bra mycket längre tid än så...


Jag hade fått mina första stockar, men jag behövde lite prylar för att kunna jobba med dom. Först var det en rejäl motorsåg med en Logwizard som fräste bort barken, sen var det en massa skyddskläder, men viktigast av allt var faktiskt ovan maskin... en hederlig gammal traktor!


Jag byggde upp en modell av kåken bara för att kunna se hur huset skulle se ut i verkligheten, men jag hade svårt att förstå hur fan jag skulle lyckas. Det är ju ett jävla projekt... och jag vet inte om jag kommer att slutföra det heller. Men jag ska göra ett tappert försök och se om jag pallar att göra allting själv.

 

 

Avsnitt 2 - Det barkar åt skogen

Jag har bott i Norrland i ett år nu. Jag har bestämt mig för att bygga ett timmer hus alldeles av mig själv, fast jag inte har byggt ett skit i hela mitt liv. Jag har precis börjat med att barka stockarna och jag vet inte hur mycket jobb som ligger framför mig, och tur är kanske det...


När man sitter och spånar på en sådan här grej och skissar på sitt hus, så tänker man ju inte på dom där jobbiga grejerna. Man tänker bara struktur, enkelt upp där och taket ska ha den vinkeln, men du tänker inte på grovjobbet som är innan stockarna blir klara.


Eftersom vintern är så jävla lång här uppe, så var jag tvungen att bygga ett snöskjul så att jag kunde arbeta under vinter. Ibland kunde jag få 30 - 40 nya stockar från sågverket och då blev jag fan nedslagen... För nu jag visste hur mycket jobb det var och så kom tankarna; - Va fan har jag gett mig in på.


Jag hade ju funderat på vilken sorts grund jag vill ha och i början var jag helt inställd på att gjuta en platta, men när jag kolla priser så var det bara att glömma, dyrt som fan. Men då hade någon nämnt för mig att man kunde ha stora stenblock under huset, precis som man gjorde förr i tiden. Jag hade sett stora stenar på vägen till Mårdsjön, vägverket höll på att bryta upp alla gamla sten trummor längs vägen och dom var fan perfekta att ha under kåken. Och jag som hade oroat mig för en dyr husgrund... stenarna kostade mig runt 2000:-.


Vintern blev grym och jävligt långkalsong. Jag slet med stockarna dag ut och dag in och vissa dagar ville jag bara slänga motorsågen åt helvete. Det är svårt att förklara hur mycket jobb det är, jag tror att det måste upplevas. Men sakta tog jag mig fram och varje färdig barkad stock kändes som en världscup seger.


Men till sist kom den där Marsdagen då den sista väggstocken skulle barkas och halleluja vilken skön känsla. Det som jag trodde skulle ta mig ett par månader tog mig över 7 månader, och då var jag ändå inte riktigt färdig med all barkning.

 

 

Avsnitt 3 - På goda grunder

Våren har anlänt till Norrland och det var dags att schakta marken. Vi tog bort all matjord, planade marken och grävde ut 18 x 18 m. I botten la vi en fiberduk och ca 20 cm grus ovanpå. Runt hela grunden la vi en dräneringsslang och så grävde vi in rör där vatten, avlopp och jordvärme skulle dras in.


Vi la ut dom stora stenblocken på grusbädden och sen la jag på dom första stockarna. Här blev jag lite fundersam... Stenarna var ju olika stora och hade olika bulliga ytor så jag var inte 100% säker på hur jag skulle gå tillväga.


Men så kom jag på att om jag la karbonpapper emellan stocken och stenen så fick jag märken och då var det bara att fräsa ut tills stocken blev stabil och fick rätt höjd. Ja bara och bara, det var ett jävla slitjobb.


Det tog mig två veckor att fixa första lagret och det var mycket bry för att få passform på stockarna. Efter ytterligare en vecka så var andra lagret på plats.


Jag fick hjälp av grannen Sven-Ove Ling att lägga i golvreglarna. Trossbotten var 50 cm hög och skulle isoleras med 40 cm glasull. Ovanpå detta skulle vi lägga golvvärme och ett massivt furugolv. Egentligen skulle Sven-Ove bara hjälpa mig med reglarna, men vårt samarbete skulle bli mycket längre än så.


Nu började vi äntligen timra upp väggarna och i normala fall bygger man varv efter varv, men eftersom jag även skulle ha stående stockar i väggarna så fick vi börja med hörnen. Visst var det lite strul i början och det tog ett tag innan vi hitta det rätta stuket. Men att se väggen komma upp var en grymt härlig känsla. Detta hade jag väntat på i flera år och nu var vi äntligen i gång...

 

 

Avsnitt 4 - Det brinner i knutarna

Det var dags att fixa mitt första fönster. Här fick vi loda styrplankor i 90 graders vinkel och sen använda en sågjigg som följde plankan, att såga rakt med motorsåg det är fan helt omöjligt. Efter detta så snedsåga jag stockarna så att det blev en mjukare övergång till själva fönstret. Detta utförandet kallas för “butterfly” på engelska.


Dörrutgången mot garaget var fixad och nu var den ena gavelsektionen klar. På vänstersidan skulle jag ha kontor och höger om mig skulle TV hörnan vara.


Under byggets gång så hände en del olyckor. I bland blev man lite oförsiktig och glömde bort att man jobbade med 500 kg stockar. Här jonglerar jag med en stock, tappar balansen och stocken for ner med dunder och brak. Som tur var så var det ingen som fick några allvarliga skador under projektets gång, phue.!


Båda gavlarna var nu färdiga och det hade tagit oss två veckor att få till dom. Nu skulle mittenväggarna upp och efter några dagar så fick jag upp entrén. Bredvid dörrutgången skulle jag ha ett stort glasfönster på ca 80 cm brett.


Nu satte vi in dom fetaste stockarna på hela bygget. Stockarna var runt 50 cm i diameter och dom skulle hålla upp takkonstruktionen. På halva kåken skulle jag ha ovanvåning och på andra halvan skulle det vara öppet till nock.


Jag skulle ha verandor under tak på båda sidor av kåken. Båda verandorna var 64 kvm stora så det blev totalt 128 kvm. Jag tyckte personligen att verandorna var en av de coolaste grejerna på hela bygget.

 

 

Avsnitt 5 - Klackarna i taket

Nu skulle vi gå på övervåningen. Här uppe skulle vi regla väggarna. På ena sidan skulle jag ha två sovrum, allrum, toa och förråd, och på andra sidan skulle det vara öppet till nock med ett panoramafönster på gaveln.


Jag hade kikat på en massa amerikanska timmerhus och många av dom hade en sorts kupa i mitten på kåken med stora stockar i en solfjäder. Dom kallas för logtruss på amerikanska och då tänkte jag: - fan det där måste jag också ha.


Det var dags för takåsarna att komma på plats och eftersom vi inte hade någon kran så fick vi dra upp dom med handkraft. Sen var det på med takreglar, råspont och papp. Vid sista våden tog spiken i spikpistolen slut så den fick vi spika för hand i 20 minus.


Lagom till det nya året så börja vi stänga igen övervåningen. På reglarna satte vi Först vindpapp, sen glespanel, plywood skivor och till sist panel. Panelen som jag använde var “baker” som hade sågats av från mina väggstockar.


Takfanskapet tog oss 3 månader att fixa och det var det värsta jobbet på hela bygget. På innertaket la vi först en underbräda och sen vildpanel omlott. Panelen var 5 m långa och ca 30 cm breda, snacka om dassalock. Och killen som uppfann spikpistolen, han ska fan ha nobelpriset.


Jag testade en massa olika färgnyanser på kåken. Färgen som jag var ute efter satt i nacken på Thyrann. Jag använde mig utav vanlig fasadlasyr och den ljus bruna färgen skulle vara på kåken och den mörka skulle användas på detaljer som takåsar och fönsterfoder. Men nu skulle det målas över 350 kvm innertak och 500 kvm vägg, fy fan...

 

 

Avsnitt 6 - Måla fan på väggen

Det var dags att dra lite VVS rör. Alla mina rör utgick från badrummet. Här skulle avloppet gå ut och vatten och jordvärme gå in. Allt kopplas till en värmepump som kör ut varmvatten till kök, badrum och golvvärme.


Mestadels av huset var nu målat och jag var nöjd som fan med färgvalet. Min granne Bertil hade hjälpt mig att måla huset och det tog oss ungefär två veckor att få allting klart, både insida och utsida.


Det var dags att tralla verandorna och här hade jag fått tag på ett lager trall som inte hade blivit sålt för halva priset. Men nu skulle det skruvas 128 kvm trall. Jag fick fan skavsår av skruvdragaren...


Vi skulle nu gräva in vatten, el, jordvärme och 3 kammars brunn. Jag hade en egen kallkälla högt uppe på berget så jag fick ett eget självtryck på vattnet, och efter 5 dagars jobb så hade jag både el och vatten i kåken.


Jag drog in golvvärme på hela bottenvåningen och sen körde jag på ett massivt furugolv ovanpå. Dessa golvplankor kom från mina 300 stockar och hade nu självtorkat i två år. I kök och badrum la jag spånplattor, golvgips och klinkers.


Sen till sensommaren så fick jag in mina fönster och dörrar. Jag var ute efter en “mexikansk” ytterdörr, men detta gick inte att få tag på i Sverige, så jag köpte en obehandlad dörr som jag sen spöka ut med beslag och nitar, heavy metal.!

 

 

Avsnitt 7 - Ända in i kaklet

Jag hade letat som en galning efter coola taklampor. Jag ville ju ha nånting som passa kåken och till sist så hitta jag dom på nätet. Rustika lampor som såg ut som gamla fotogenlampor, snacka om cowboy...


Jag skulle ju ha klinkers i kök och badrum. Efter mycket letande så hitta jag stora klinkers med trämönster. Dom såg fan ut som ett trägolv och jag tyckte detta var överfräckt för nu hade jag trä i hela huset.


Det var dags att fixa väggarna i badrummet. Jag hade ett massa spillvirke över och tänkte fan va coolt att fylla väggarna som ett enda stort lapptäcke. Det jag inte tänkte på var allt extra jobb. Det var ju ett gigantiskt pussel att lägga.


Som takmaterial så valde jag shingel. Fördelen var att det var lätt att sätta upp och att det fanns många färger att välja på. Det tog ca 5 dagar att sätta upp inkl alla ränner och plåtbeslag, och jag var grymt nöjd med slutresultatet.


Jag skulle egentligen köpt ett färdigt kök, men jag var inte beredd på att lägga 100 lock bara för att koka lite ägg, så jag tänkte: - ah va fan, har du byggt ett helt jävla hus så kan du väl bygga ett kök, hur svårt kan det va.!?


Nu skulle jag bygga en spiraltrappa runt mittenstocken i huset. Jag visste ungefär hur jag skulle göra, men att få alla mått att stämma, ja det var en ren mardröm. Trappan tog mig runt 2 mån och så blev den som kronan på verket.

 

 

Avsnitt 8 - Spiken i kistan

Jag skulle ju ha en köksö mitt i köket. Jag sågade en stock i 4 delar som fick bli hörnbenen på köksön. Lådorna tillverkade jag av panel och plywood. Köksön går att flytta på men den blev tung som fan och stabil.


Det värsta med trämaterial är att det krymper. Golvvärmen hade nu torkat och krympt mina golvplankor så att jag hade springor på ca 1 cm. Jag fick bryta upp hela golvet och slå in det på nytt, fy fan vilket skitjobb.


Det sista stora jobbet var nu att slipa golvet. Golvet skulle slipas med 3 st olika storlekar på sandpappret, sen skulle det laseras och till sist på med hårdvaxolja som skydd.


Eftersom mitt hus låg på stora stenar så var jag tvungen att bygga trappor runt hela kåken. Jag använde stockar i botten och sen skruva jag på lite trall.


Jag byggde ett cowboystaket utav smala alar. Dom hade en naturlig och knotig form som jag gilla skarpt. För att få bort regnvattnet så köpte jag gamla sill tunnor och hängde upp en kedja så att vattnet hamna i tunnan.


Och här skruvar jag in den sista skruven på hela bygget. Det tog mig 3 år att genomföra projektet. Första året barkade jag stockar, andra året byggde vi upp kåken och sista året fixade jag insidan. Efter 1000 dagar av blod, svett och tårar så lyckades jag banne mig förverkliga min dröm... Cowboykåken.

 

 

Avsnitt 9 - Efterspel

När Cowboykåken börjar sändas i TV blir Dick plötsligt en kändis. Folk från hela landet vallfärdar till Mårdsjön och tar selfies på Dicks veranda. Hur ska det här gå? Dick hade ju sökt sig till Norrland för att leva i lugn och ro. Är det möjligt att bygga en cowboykåk i massivt timmer om man inte ens har snickrat en fågelholk tidigare? Dick Bewarp bestämmer sig för att sälja sitt hus i storstan för att med egna händer bygga sitt drömhus - en cowboykåk i Norrlands inland.